Гражданското движение Демокрация и законност изпрати свое становище до депутатите в

...
Гражданското движение Демокрация и законност изпрати свое становище до депутатите в
Коментари Харесай

Сдружение Демокрация и законност се обяви категорично против връщането на хартиената бюлетина

Гражданското придвижване " Демокрация и правда " изпрати свое мнение до депутатите в 48-ото Народно заседание по отношение на признатите на първо четене промени в Изборния кодекс, с които бе върнато гласуването с хартиена бюлетина. 

От гражданското съдружие се разгласят изрично срещу измененията в ИК. Публикуваме позицията им без редакторска интервенция: 

" СТАНОВИЩЕ

от Гражданско Сдружение „ ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ “, ЕИК 206335783, седалище и адрес на ръководство гр. София 1000, ул. Искър No 4, тел. 0888532398, ел. поща: [email protected]

Относно:
ОБЩ ЗАКОНОПРОЕКТ НА ПРИЕТИТЕ НА ПЪРВО ГЛАСУВАНЕ НА 4.11.2022 Г. ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, No 48- 254-01-13, ВНЕСЕН ОТ КОРНЕЛИЯ ПЕТРОВА НИНОВА И ГРУПА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 19.10.2022 Г. И ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, No 48-254-01-41, ВНЕСЕН ОТ БОЖИДАР ПЛАМЕНОВ БОЖАНОВ И ИВАЙЛО НИКОЛАЕВ МИРЧЕВ НА 31.10.2022 Г., ИЗГОТВЕН НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 77, АЛ. 2 ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Гражданско Сдружение „ ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ “ е българска неправителствена организация, записана по ЗЮЛНЦ в социална изгода, с съществени цели развиване и одобряване на демокрацията и гражданското общество; стимулиране на гражданското общество за съблюдаване на законността и противодействие на корупцията; отбрана конституционните права на жителите. През миналите две години Сдружението интензивно взе участие с регистрирани наблюдаващи на извършените избори за национални представители; за президент и вицепрезидент; както и на плануваните по места частични локални избори в страната за отбрана правата на жителите и обезпечаване на пълноправен, почтен и транспарантен избирателен развой.

Гражданско Сдружение „ ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ “ показва кардинално противоречие по отношение на промени в изборното законодателство небрежно, без съществуването на задълбочен емпиричен разбор и необятно обществено разискване от водещи специалисти, адвокати, социолози и без отчитане на мнението на гражданските организации.

Проведените три избора за народни представители през 2021 и 2022 г, изборите за президент и вицепрезидент, както и частичните локални избори по места потвърдиха безспорно, че машинното гласоподаване на практика отстрани феномена недействителни гласове, стигнали застрашителни размери изключително на локалните избори през 2019 година

Машинният избор улесни неимоверно работата по отчитане на резултатите от страна на СИК, което докара до нормализация на процеса на броене и обобщаване на данните и спести на обществото срамните подиуми, които наблюдавахме вечерта на 4 април 2021 г. 

Към момента на обществеността не са показани достоверни представителни данни от социологически проучвания и разбори, които да потвърждават директната корелация сред понижението на изборната интензивност и въвеждането на машинното гласоподаване. Партиите и политическите водачи са тези, които би трябвало да стимулират гласоподавателя да отиде до урните, с цел да упражни конституционното си право на глас. От извършените наблюдения на изборния развой по места, в това число в секции в Самоков, Ихтиман, Септември, Пазарджик, кв. Столипиново, Разград и Исперих констатирахме, че като цяло машините не затрудняват гласоподавателите и те се оправят с машинното гласоподаване - благодарение на инструкциите пред изборните пространства и обясненията от страна на членовете на СИК.

Въз основа на гореизложеното, Гражданско Сдружение „ ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ “ упорства да се резервира нормата на Изборния кодекс, която вкарва напълно машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели.

Сдружението поддържа замяната на кабините за гласоподаване с паравани, които ще обезпечат тайната на вота според Конституцията, само че съгласно откритите европейски стандарти.

Сдружението поддържа препоръчаните допълнения в Изборния кодекс, ориентирани към обезпечаване на по-голяма сигурност и бистрота на изборния развой според положителните международни практики, изключително в частта, указваща ЦИК да укрепи административния си потенциал посредством създаване на профилирано звено за ръководство на машинното и електронно гласоподаване.

Дата: 10.11.2022 година С почитание, адв. Боримир Цанов, Председател на Управителния Съвет ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР